Lawa betul cik macaron bertenggek cmni..
ni pun sama...nak makan pun cm sayang
Aku org kampung..
bukan takat makan..sebut pun x pernah
so bila selak2 magazine..tgk kt tv..dengo kwn2
dok berciter pasal macaron ni berkelip2 mata..
Org kata ni kuih mat salleh..
Mahal plak tu..sebijik 3-4 hengget..
Ada sekali tu gi mana tak ingat..nampak benda alah ni try test r beli..masuk mulut sebiji ek sedap ler plak...masuk dua biji
bertambah plak sedap
TAPI.......yg tak tahan tu kemanisan melampau2 ye...
Agak2 yg dah ada diabetes toksah lah ngadap macaron..
Try google resepi cm senang..
Cer try buat.. nk nangis rasa bila macaron x rupa macaron
leper jer kuar dr oven...
Macaron ni x susah nk buat..tetapi sangatlah cerewet..
Kena baca resepi dan faham resepi tu betul
Kalo dia kata pukul telur ngan gula sampai soft peak maka jgn
ko memandailah pukul telur tu sampai medium peak...
Kalo dia kata keringkan dulu macaron sblum bakar..make sure
betul2 kering hokeh...bila x kering startlah dia wat hal...
Aku x terror pun wat macaron ni..
Siap pegi kelas ko sbb nk tuntut ilmu macaron
Nasib baik ada geng..kak long aku pun join so xdelah aku tersipu2 dlm class tu kann...i kan is pemalu!
Resepi macaron ni mcm2...tp masa class aku tu dia bg resepi ni
125g gula icing
125g serbuk badam
60g putih telur(gred B)
125 g gula kastor
Pewarna(gel atau serbuk)
*Sediakan dulang pembakar dengan parshment paper dan lukis acuan macaron guna duit 50 sen.
- Pukul putih telur dan gula kastor(soft peak) sampai bertanduk sikit. Jangan lama sangat yer..
- Ayak gula icing dengan serbuk badam. Masukkan dlm putih telur td. Masukkan pewarna dan kacau adunan. Jangan kacau lama2.
- Gunakan piping beg dan bolehlah pipekan adunan ke atas parshment paper mengikut acuan duit 50sen.
- Biarkan kering (30-40 minit) dan baru bakar. Suhu oven ikutlah jenis oven masing2. Oven aku kecik so aku bakar suhu 150c selama 15-20 minit.
- Sejukkan macaron dan letakkan filling ikut selera masing2.
Masa aku pegi class macaron ni chef tu pun cakap dia bakar macaron beratus kali pun tetap ada juga macaron yg x menjadi.
So kena sabar...try n error...
Buat dan buat sampai puas hati..
Macam aku first time buat...kaki macaron plak x kuar.
Banyak kali cuba baru ok. So byk2 sabar ye
Amatur mcm aku ni lagilah...
Sbb minat punya pasal maka ku gagahi juga leh mengadun macaron
Lagi pun anak dara aku tu suka sangat..
Siap nk jual ngan kwn2 dia...
No comments:
Post a Comment